Zagorski planinarski put


OTVORI KARTU PREKO CIJELOG EKRANA

Zagorski planinarski put (ZPP) otvoren je na Kalniku 1. svibnja 1958. godine s ciljem upoznavanja planinara i izletnika s prirodnim ljepotama i povijesnim vrijednostima Hrvatskog zagorja, Prigorja i Međimurja. ZPP počinje od planinarskog doma na Kalniku i ide preko Grebengrada, Pokojca, Ivanščice, Ravne gore, Trakoščana, Strahinjčice, Kuna gore, Velikog Tabora, Kumrovca, Cesargrada i Stubičkih Toplica do Medvednice. Potovi označeni su s markacijom i slovom Z. Njih održavaju planinarska društva čijim terenom prolazi. ZPP-om upravlja Međudruštveni savjet ZPP-a, koji se sastaje u pravilu četiri puta godišnje i Središnjica ZPP-a koja je stacionirana u Ivancu u Hrvatskom planinarskom društvu «Ivančica».

Kontrolne točke ZPP-a nalaze se na osnovnoj trasi i izvan nje, kako bi se posjetitelji što bolje upoznali s Hrvatskim Zagorjem, Prigorjem i Međimurjem. Dokaz o prijeđenom planinarskom putu su skupljeni žigovi svih 28 kontrolnih točaka koje su na popisu u dnevniku. Za obilazak puta potrebno je 55 sati hoda odnosno 5 do 7 dana pješačenja. Dužina puta je oko 150 km.

Na Međudruštvenom savjetu ZPP-a održanom 28.02.2016. godine kao dvije neobavezne točke uvedene su Picelj i Izvor Kalinje. Tijekom 2017. svoju točku dobila je i Gradina u Konjiščini.

Popis kontrolnih točaka:

Kalnik
Mohokos (Železna gora)
Grebengrad
Čevo
Ham Pokojec
Vagon
Ivanščica
Belecgrad
Oštrcgrad
Ravnagora (Filićev dom)
Ravnagora (Pusti duh)
Trakošćan
Strahinjščica
Brezovica
Kuna gora
Veliki Tabor
Kumrovec
Cesargrad
Vidikovac
Gupčeva Lipa
Grohot
Lipa (Rog)
Vugrovec
Hunjka
Puntijarka
Picelj
Izvor Kalinje
Gradina Konjščina