Planinarstvo u odgoju i obrazovanju

Planinarstvo kao doživljaj – pedagoški projekt program Opće planinarske škole

Hrvatsko planinarsko društvo „Ivančica“ iz Ivanca u suradnji s OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u školskoj 2010./2011. godini provodi projekt planinarstva kao doživljajne pedagogije koji uključuje program opće planinarske škole.

Projekt se provodi kroz rad na terenu-izlete, vježbe i predavanja iz poznavanja planina i planinarske etike, planinarske opreme, načina kretanja i boravka u planinama, opasnosti u planinama, prehrani i zdravlju u planinama, orijentaciji, meteorologiji, speleologiji, prve pomoći, zaštite planinske prirode, čvorologije, osnove alpinizma i korištenja tehničke opreme.

Program je jedinstven na području Republike Hrvatske, a temelji na aktivnostima gdje sudionici otkrivaju sebe, svoje mogućnosti i granice, dolaze u dodir s realnim svijetom, uče i usvajaju vještine i osobine poput samopouzdanja, snalažljivosti, hrabrosti, požrtvovnosti, društvenosti, smisla za razumijevanje ljudi i prirode te njegovanja fizičkog i psihičkog zdravlja. Provođenjem ovog programa, odnosno učenja kroz osobno iskustvo, stvara se realna odgojna osnova za čovjeka usmjerenog i sposobnog za ispunjavanje svakodnevnih obveza.

Svi sudionici projekta koji usvoje program opće planinarske škole dobit će diplome Hrvatskog planinarskog saveza o uspješno završenoj školi. Sudionici su djeca i mladi u starosti od 12 do 15 godina, a većina su s problemima u socijalnoj integraciji.

Provoditelji projekta:

  • Ivica Sever, prof; spasilac HGSS-a sa završenom alpinističkom školom
  • Tomica Matišić, prof; pripravnik HGSS-a, predsjednik Speleološke udruge „Kraševski zviri” Ivanec, završio alpinističku i speleološku školu
  • Borislav Kušen, informatičar; vodič društvenih izleta i predsjednik HPD Ivančica sa završenom alpinističkom školom, tečajem čuvara planinske prirode i tečajem za markaciste
  • Mato Ernoić, dipl. novinar; vodič Hrvatskog planinarskog saveza sa završenom alpinističkom školom

Autor i voditelj projekta:

  • Dubravko Pejnović, prof.; vodič Hrvatskog planinarskog saveza sa završenom alpinističkom školom i tečajem čuvara planinske prirode.