Obnova piramide na Ivančici

Kratki opis projekta: Navedeni projekt odobren je u sklopu podmjere 8.5. “Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ tip operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. Zbog dotrajalosti postojećih temelja vidikovca na Ivančici potrebno ih je adekvatno i kvalitetno sanirati, kako bi bili sigurni i mogući za upotrebu, kako bi i dalje služili svima planinarima, rekreativcima i turistima u razgledavanju ivanečkog kraja. Piramida na Ivančici simbol je planine, ali i grada Ivanca i gradskog turizma. Kako bi sanacija bila kvalitetna, predviđeno je sanaciju izvesti betonom. Sanaciju temelja potrebno je izvoditi po fazama. Svaki temelj se mora prvo otkopati do dna temelja, zatim se odštemaju svi oštećeni dijelovi temelja. Nakon toga se ugrađuje kompletna armatura, betonira se stopa pa  potom bočna strana i gornja ploča. U postojeći, zdravi beton potrebno je ubušiti odgovarajuće ankere na svakih 30 cm u oba smjera te izvesti vezu spoj staroga i novoga. Temeljne grede i stubište betoniraju se nakon izvedbe sanacije temelja tornja. U završnoj fazi radova predviđeno je čišćenje i bojanje vidikovca.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta: Obnovom i ulaganjem u skoro devedeset godina staru piramidu na Ivančici doprinosi se jednom od glavnih ciljeva referentnog natječaja, a to je poticanje i korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šuma te se potiče promocija prirodne ljepote krajobraza. Naime, obnova jednog povijesnog simbola Ivanca i Ivančice potaknula bi sve veći broj građana na planinarenje,  koji bi željeli razgledati i vidjeti planinarski simbol Ivanca obnovljen. Do Ivančice, a time i do piramide vode brojni šumski putovi, koji su i označeni tablama (na kojima je priča o šumskoj vili). Takvi bi izleti imali prije svega turistički značaj, a s obzirom da se radi o izletima koji podrazumijevaju kretanje na svježem zraku, hodanje i uspinjanje. Projekt u tom segmentu ima i svoju zdravstvenu funkciju jer potiče na fizičku aktivnost, a time i na rekreaciju svih ciljanih skupina. Posebno se ističe ciljana skupina učenika, kojoj je u današnje vrijeme moderne tehnologije potreban najveći poticaj za boravak na otvorenom, a kroz ovaj projekt omogućit će im se aktivnosti u prirodi uz stručno vodstvo. Usponom na vrh Ivančice svi posjetitelji/izletnici mogli bi se popeti na obnovljenu piramidu i razgledati s visine od 10 metara sve ljepote krajobraza hrvatskog Zagorja, ali i šire sve do Julijskih i Kamniških Alpa u Sloveniji.

Ukupna vrijednost projekta: 78.208,13 kuna
Prihvatljivi troškovi: 76.958,13 kuna
Bespovratna sredstva: 76.958,13 kuna
Sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: 76.958,13 kuna
Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica Ivanec: 1.250,00 kuna
Razdoblje provedbe projekta za radove: 2018. godina

Kontakt osoba za više informacija: Borislav Kušen
T: +385 98 9031833
E: borislav.kusen@gmail.com

Dodatne informacije o natječajima i fondovima Europske unije dostupne su na sljedećim linkovima: http://strukturnifondovi.hr/ i https://ruralnirazvoj.hr/.