Dani hrvatskih planinara

Ovogodišnji Dani hrvatskih planinara održani su 23. i 24. lipnja u Ivancu i na Ivančici, a ujedno se svečano obilježila i 120. obljetnica HPD „Ivančica“ iz Ivanca. U ta dva dana okupilo se oko 1000 planinara iz 60 planinarskih društava.

Prvi dan organizirana su četiri planinarska izleta u kojima su uz domaće vodiče sudjelovali i vodiči Stanice planinarskih vodiča Varaždin. Planinarilo se po bližim točkama HPO-a, Ivanečkoj planinarskoj obilaznici, a SU „Kraševski zviri“ spustila je nekoliko planinara u istoimene rudnike. Od 14 sati pa nadalje sudionici su se okupili na tradicionalnom planinarskom grahu te druženju u Ivancu.

U 18:30 sati skup je svečano otvoren, a planinare su pozdravili Borislav Kušen, predsjednik HPD „Ivančica“, Vladimir Novak, predsjednik IO HPS-a te gradonačelnik grada Ivanca, Milorad Batinić. Limena glazba Lepoglave izvela „Planinarsku koračnicu“ koju je prije 80 godina napisao Ladislav Grinski i posvetio ju HPD „Ivančica“ Ivanec. U ostatku večeri, planinari su uživali u programu Dana grada Ivanca, a do kasno u noć i na koncertu Nene Belana.

U nedjelju se glavno događanje preselilo na Ivančicu, na visinu 1.060 m, odakle su krenula dva planinarska izleta na obližnje vrhove. U 10:00 sati svečano je otvorena obnovljena piramida na vrhu Ivančice. Time se uspješno priveo kraju značajan projekt HPD-a „Ivančica“’ uz sufinanciranje Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj od čega je 85% bespovratnog europskog novca, a 15% iznosa čine bespovratna nacionalna sredstva. Preostala sredstva potrebna za uspješnu provedbu i završetak projekta osiguralo je HPD „Ivančica“. Prigodni program izvelo je Kulturno umjetničko društvo „Salinovec“.

U 11:00 sati kod kapelice na vrhu održana je Sveta misa koju je vodio mons. dr. Nedjeljko Pintarić.

Uz druženje i glazbeni sastav u 14 sati ovogodišnje Dane hrvatskih planinara zatvorila je dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica koja se zahvalila glavnim organizatorima HPD „Ivančica“ Ivanec i Hrvatskom planinarskom savezu, uz podršku PS Varaždinske županije, dežurnim članovima HGSS stanica Varaždin, Čakovec i Krapina, Društvu prijatelja narodnih običaja „Maska“ te svim članovima i volonterima koji su uspješno sproveli ovu organizaciju.

Pomoć kod organizacije Dana hrvatskih planinara dao je Grad Ivanec, TZ grada Ivanca koja je izradila prigodne dopisnice i dva poštanska žiga koja su se mogla udariti u pošti 21. i 23. lipnja. Također, dala je izraditi i prvi planinarski novčić u Hrvatskoj i Europi. Društvima koja su sudjelovala dodijeljene su prigodne zahvalnice te su predstavljeni domaćini sljedećih Dana hrvatskih planinara PD „Ravna gora“ iz Varaždina koje će se 2019. godine održati na Ravnoj gori nedaleko Lepoglave. U ime budućih domaćina poziv svim planinarima uputio je Neven Radović, dopredsjednik PD „Ravna gora“.

Izvor: www.hps.hr