40. obljetnica ekspedicije Everesta 1979

Članovi legendarne jugoslavenske himalajske ekspedicije Everest 1979 oduševili su 14. ožujka 2019. godine okupljanjem u Karlovcu te su u razgovoru i prezentaciji ponovno zaživjeli uspomene na povijesni uspon na najvišu planinu svijeta, gdje su 13. svibnja stupili Nejc Zaplotnik i Andrej Štremfelj.


Nakon prvog obilježavanja 40. obljetnice prvog jugoslavenskog uspona na Everestu u veljači na Festivalu planinarenja u Ljubljani, proslave godišnjice nastavljaju se u društvu alpinista koji su pisali povijest.

Andrej Štremfelj i Nejc Zaplotnik 13. svibnja 1979. ušli su u najvišu planinu svijeta kao član 25-člane jugoslavenske ekspedicije 15. svibnja slovenski vođa Stane Belak – Šrauf, hrvatski Stipe Božić i vođa šerpa, nepalac Ang Phu.

Planinarsko društvo Vrlovka i CEIKA “Braća Seljan” iz Karlovca organiziralo je u četvrtak 14. ožujka u Karlovcu događaj EVEREST 40+, nakon čega je uslijedila večera u Kamanju. Na proslavi 40. obljetnice uspona na Everest sudjelovalo je čak 10 slovenskih članova ekspedicije: Tone Škar, Bojan Pollak, Andrej i Marko Štremfelj, Roman Robas, Stane Klemenc, Vanja Matijevec, Ivč Kotnik, Jože Zupan i novinar Marjan Razretresen uključujući naše Stipe Božića i Vladimira Mesarića te Muhameda Gafića i Muhameda Šišića iz Bosne i Hercegovine. Zbog hitnih obveza, Viki Grošelj i Igor Tekavčič nisu mogli prisustvovati događaju, ali osim 25 planinara, tim je imao po toliko nosača opreme i šest pratilaca po potrebi.


Prikupljeni članovi legendarne jugoslavenske himalajske ekspedicije Everest 1979 u Karlovcu (foto Krunoslav Mlačak)Prije toga planinari su posjetili planinski muzej u Karlovcu , a u popunjenom karlovačkom kazalištu bili su prisutni voditelji planinskih društava Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svečanosti je prisustvovao potpredsjednik Roman Ponebšek u ime vodstva PZS-a, koji je u početku pozdravio članove ekspedicije i publiku. Istaknuo je značaj događaja u kontekstu vremena i trajnosti postignuća, a logična posljedica istoga je razvoj slovenskog alpinizma kao i i susjednim državama ( RH i BiH).

Završni događaj vodio je lokalni planinar, alpinista Vladimir Mesarić – Dado, dok su članovi ekspedicije u razgovoru podsjetili na uspomenu na alpinističke događaje prije 40 godina, a publiku su zadivili svojom srdačnom, skromnošću i jednostavnošću.

Iako su neki od prisutnih stvarno dosegli vrha Everesta, večeras svi prisutni su uspjeli doći do ljudskog Everesta, visokog 9000 metara, rekao je predsjednik PD Vrlovka Krunoslav Mlačak.

Izvor podataka:
https://www.pzs.si/novice.php?pid=13278

35 godina od prvog jugoslovenskog uspona na Everest